Karantina Sürecinde Covidden Bağımsız Ölümler Azaldı Mı Arttı Mı?

0
260

COVID-19 pandemisinin neden olduğu emsalsiz bir krizle karşı karşıya kalan farklı ülkeler, hükümetlerin salgından hemen sonra insan hareketliliğini kısıtlamak için katı önlemler aldığı bir ekstremden herhangi birhastalık önleyici tedbiri benimsemeye ve açıkça sürü bağışıklığına başvurmaya tereddüt bir diğer ekstreme varan bir spektrumda farklı politikalar izledi. Dr. He’nin araştırması, Çin’deki ölüm kayıt verilerini analiz ederek farklı COVID politikalarının faydalarını ve maliyetlerini değerlendiriyor ve politikacılar için gelecekte hastalık önleme önlemlerini dikkate almaları için bir referans görevi görüyor.

Dr. Guojun He, “Karantinaların uygulanıp uygulanmaması konusunda birbirine ters tartışmalar var” diye açıklıyor. “Bir yandan, bazıları karantinaların normal insanların sağlığına zararlı olduğu savunuyor. Örneğin, insan hareketliliği kısıtlamaları sağlık hizmetlerine erişimi azalttı ve iş kısıtlamaları keskin ekonomik bozulmalara ve büyük çaplı işten çıkarmalara yol açtı, bunların her ikisi de ölüme yol açabilir. Öte yandan, virüs sınırlama politikaları, sağlığı koruyucu davranışları (yüz maskesi takmak ve sık sık el yıkamak gibi) teşvik ettiği, iş faaliyetleriyle ilişkili riskleri azalttığı (hava kalitesinin iyileştirilmesi ve iş ve trafik kazaları) ve diğer bulaşıcı hastalıkların (mevsimsel grip gibi) bulaşmasını azaltır. Bu nedenle, karantinaların ek sağlık kazanımları mı yoksa kayıplar mı getirdiği nihayetinde ampirik bir sorudur.”

Araştırma ekibi, Çin nüfusunun dörtte birini kapsayan ölüm kaydı verilerini kullanarak, iki şehir grubu arasındaki “karantine önlemleri” öncesinde, sırasında ve sonrasında COVID dışı ölüm oranlarını karşılaştırdı: bulaşı karşıtı politikaları sıkı olan yerler ve olmayanlar. Karantina önlemlerinin diğer nedenlerden kaynaklanan ölümlerin sayısını yüzde 4,6 oranında azalttığını ve ilk 50 günlük katı “tecrit” sırasında diğer nedenlerden dolayı gelişen 54.000 ölümün önlendiğini buldular. Şaşırtıcı bir şekilde, karantina politikaları gevşetildikten sonra sağlık yararları daha da arttı. Diğer nedenlerden ölümler, karantinadan sonraki 115 gün içinde yüzde 12,5 azaldı ve ülke genelinde COVID dışı ölümlerden 293.000 hayat kurtarıldı.

Nedenini anlamak için, Dr. Guojun He ve ortak yazarları, daha az trafik ve endüstriyel faaliyetlerin daha az hava kirliliğine yol açtığını ve bunun da kardiyovasküler hastalık ölümlerinde büyük düşüşe yol açtığını buldu. Başlangıçta çok kirli olan alanlar en büyük gelişmeyi gördü, bu da daha iyi hava kalitesinin erken ölümlerin önlenmesinde hayati olabileceğini düşündürdü. Sosyal mesafe ve yüzeylerin dezenfekte edilmesi, el yıkama ve maske kullanımındaki artış da bulaşıcı hastalıklardan kaynaklanan ölümleri azalttı. 

“Araştırmamız, karantina önlemleri kaldırıldıktan sonra nüfus sağlığını iyileştirme yönüne de işaret ediyor” diyor Dr. He, “hükümet kirliliği kontrol etme çabalarını sürdürebilirse ve halk iyi kişisel hijyen sağlamaya istekliyse, bu kısa- vadeli faydalar uzun ömürlü olacaktır.”

Kaynak: Jinlei Qi ve diğerleri, Sıkı bulaşma karşıtı politikaların Çin’de COVID-19 dışı ölüm oranları üzerindeki kısa ve orta vadeli etkileri, Nature Human Behavior (2021). DOI: 10.1038/s41562-021-01189-3

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here