Kanser İlaçlarının Hedeflerini Nasıl Bulduğunun Keşfi Yeni İlaçların Geliştirilmesini Sağlayabilir

0
138

Bir hücrenin içindeki sulu ortamda bulunan organellerde karmaşık süreçler gerçekleşiyor. Enerji üreten mitokondriler ve hücresel materyallerin taşınmasına yardım eden golgi aygıtı da organeller ve bunların ikisi de ince zarlarla çevrili. 

Ancak geçtiğimiz birkaç yıl içinde, Whitehead Enstitüsü ve diğer yerlerde yapılan araştırmalar, bir zar olmadan bir arada tutulan başka hücresel organeller de olduğunu gösterdi. Küçük damlacıklar olan bu organeller bir hücredeki kaosun ortasında belirli proteinleri bir arada tutuyor ve içeride karmaşık fonksiyonların gerçekleşmesine olanak tanıyor.

Şimdi, Science’da yayınlanan bir çalışma, aralarında kanser ilaçlarının da bulunduğu küçük moleküllerin bu hücresel damlacıklarda yoğunlaşma mekanizmasını ortaya koyuyor. Bu bulgu, yeni kanser tedavilerinin geliştirilmesi için bazı çıkarımlar sağlayabilir. Eğer araştırmacılar bir kimyasalı özellikle bir tür damlacığı bulup onda yoğunlaşacak hale getirebilirlerse, bu ilacın taşınma etkinliği üzerinde olumlu bir etki yapabilir. Araştırmacılar bu sayede kanser tedavilerinin iyileştirilebileceğini ve yeni tedavi yöntemlerinin de geliştirilebileceğini düşünüyorlar.

İlaçlar Kendilerine Belirli Farklı Damlacıkları Seçip Onlarda Yoğunlaşıyor

Araştırmacılar hücre çekirdeğindeki zarla çevrili olmayan organellerin farklı özelliklerinin kanser ilaçlarının taşınmasını nasıl etkilediğini incelemek için birkaç zarla çevrili olmayan organel örneği seçtiler. Ardından, aralarında kemoterapide yaygın olarak kullanılan cisplatin ve mitoxantron isimli iki anti tümör ilacının da bulunduğu kanser ilaçlarını çeşitli damlacıkları içeren bir karışıma eklediler. Sonuçta, ilaçların kendilerine belirli farklı damlacıkları seçerek onlarda yoğunlaştıklarını ve diğerlerinden uzak durduklarını buldular.

Araştırmacılar ilaçların düşündüklerinden farklı bir şekilde yoğunlaştığını görmenin çok bilgilendirici olduğunu ve bir ilacı belirli bir zarla çevrili olmayan organele girecek şekilde düzenleyebilmenin ilaç geliştiricileri için güçlü ve etkili bir araç olacağını söylüyorlar.

İlaçların kanser hücrelerindeki davranışlarını, nasıl yoğunlaştıklarını ve kanserin neden bunlara dirençli hale gelebildiğini daha iyi anlayabilmek, ilaç geliştiricilerine etkili tedavi yöntemleri geliştirmek için birçok yeni araç sağlayabilir. Araştırmacılar yapılan bu çalışmanın, belirli bir damlacıkta yoğunlaşan ya da yoğunlaşmayan ilaçlar tasarlanıp tasalanamayabileceğinin ve var olan ilaçların hücrede nasıl yoğunlaştığının araştırılması gerektiğini gösterdiğini söylüyorlar.

Orijinal Makale: MIT News

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here