Yapılan bir çalışmaya göre, beyaz düğme mantarı yemek bağırsaklardaki mikroplarda değişime yol açabiliyor ve bu da karaciğerdeki glikoz düzenlemesini iyileştirebiliyor. Araştırmacılar ayrıca, farelerdeki mantar ve bağırsak mikropları arasındaki bağlantıyı daha iyi anlamanın, insanlar için yeni diyabet tedavileri ve diyabetten korunma stratejileri geliştirmeye yol açabileceğini belirtiyorlar.
Penn State Üniversitesi’nde Moleküler Bağışıklık Bilimi profesörü olan Margherita T. Cantorna, araştırmada beyaz düğme mantarıyla beslenen farelerin bağırsaklarındaki mikropların, yani mikrobiyota bileşiğinin, süksinat ve propiyonat gibi daha fazla kısa zincirli yağ asidi üretecek şekilde değiştiğini bulduklarını belirtiyor. Cantorna daha önceden yapılan araştırmaların da, süksinat ve propiyonatın glikoz üretimini yönetmek için gerekli olan genlerin ifadesini değiştirebildiğini gösterdiğini sözlerine ekliyor.
Cantorna, glikozu daha iyi yönetmenin diyabet ve diğer metabolik hastalıklar için olası sonuçları olduğunu söylüyor.
Mikrobiyotada Değişimlere Yol Açıyor
Glikoz normalde insanların yediği gıdalardan sağlanır. İnsülin glikozu kandan alıp hücrelerin içine taşır. Diyabet vücutta yeterli insülin olmadığında ya da üretilen insülin etkin olmadığında ve sonuç olarak yüksek kan şekeri seviyelerine ulaşıldığında meydana gelir. Diyabet ve gizli şeker, kalp hastalığı ve felç gibi hayati tehlike doğuran ciddi hastalıklara sebep olabilir.
Journal of Functional Foods’da yayınlanan bu araştırmada iki tür fare kullanıldı. Bir gruptaki farelerin mikrobiyotası vardı, diğer gruptakilerde ise mikrobiyota yoktu ve bunlar bakterisiz farelerdi.
Cantorna, “Mikrobiyotanın sağladığı faydalar inanılmazdı. Mantarla beslenen hayvanların sindirim sistemlerinde, karaciğerlerinde ve serumlarında bulduğumuz metabolitlerin türleriyle mikrobiyotası olmayan farelerdekiler arasında büyük farklar vardı,” diyor.
Araştımacılar farelere günde bir porsiyon mantar yedirdiler. Bunun insanlar için olan karşılığı yaklaşık 85 gram olurdu.
Mantar Prebiyotik Görevi Görüyor
Araştırmacılara göre, mantar tüketmek bağırsaktaki bakterilerde zincirleme bir reaksiyon meydana getiriyor ve propiyonat ve süksinat üreten Prevotella bakterilerinin çoğalmasını sağlıyor. Bu asitler, glikoz veya glikoneojenez üretimini yöneten beyin ve bağırsak arasındaki metabolik yol için anahtar olan genlerin ifadelerini değiştirebiliyorlar.
Araştırmacılar kullanılan mantarların prebiyotik görevi gördüğünü düşünüyorlar. Prebiyotikler bağırsaklarda zaten mevcut olan yararlı bakterileri beslerler.
Cantorna’ya göre, mantarın prebiyotik olarak kullanılmasının faydalarının yanı sıra, araştırma ayrıca beslenme ve mikrobiyota arasında sıkı bir ilişki olduğuna dair de daha fazla delil sağladı. “Beslenmenizde yaptığınız neredeyse her değişiklik mikrobiyotayı farklılaştırıyor,” diyor Cantorna.
Bu araştırma zayıf farelerle yapıldı ancak araştırmacılar obez fareler kullanıldığında ne tür sonuçlar alacaklarını da merak ediyorlar.