Mars’taki Bir Nehir 100,000 Yıl Boyunca Akmış Olabilir

0
487

Mars’ın yüzeyinden alınan görüntülerden, bir zamanlar gezegende bolca akan su olduğunu biliyoruz. Ama şimdi, 100,000 yıldan fazla bir süre boyunca varlığını korumuş olan bir nehrin ilk kanıtı bulundu. 

Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi’nden Francesco Salese ve meslektaşları, Mars’taki Hellas Havzası’nın kuzeybatısında, antik bir nehrin akışıyla yavaş yavaş oluşmuş gibi görünen yüksek ve kayalıklı bir uçurum keşfetti.  

200 metre yüksekliğinde ve 1.5 kilometre genişliğindeki uçurumdaki kayalıkların 3.7 milyar yıllık olduğu tahmin ediliyor. Ve bu boyutlardaki bir şeyin oluşması, en az 100,000 Dünya yılı boyunca aktif olan bir nehri gerektiriyor. 

Keşif HiRISE Kamerasının Uydu Verileri Kullanılarak Yapıldı

Ekip bu keşfi NASA’nın HiRISE kamerasının uydu verilerini kullanarak yaptı. Salese Mars’ın uydu görüntülerinin genellikle kuşbakışı görüntülerle sınırlı olduğunu ve uçurum bu görüntülerde görünür halde olduğu için şanslı olduklarını söylüyor. 

Bölgenin 3 boyutlu yeniden yapılandırmalarını oluşturan araştırmacılar, bu 200 metrelik kayalıkların oluşması için önemli miktarda sıvı suyun devamlılığını sağlayacak bir ortamın olması gerektiğini belirtiyor. Bu, suyun bütün yıl boyunca akış halinde olması anlamına geliyor. 

Mars’ın güney yarımküresinde bulunan Hellas Havzası bir zamanlar büyük bir göle ve bir dizi nehir ve deltaya da ev sahipliği yaptı. 

Salese, “Bu jeolojik alanlar Mars’ta eskiden hayat olduğuna dair kanıt arayışımız için çok önemli,” diyor.

Salese Temmuz ya da Ağustos ayında Mars’a uçması planlanan NASA’nın Perseverance isimli uzay aracının gezegenin farklı bölgelerinde bulunan benzer türde kayalık kalıntılarını araştıracağını da sözlerine ekliyor.

Orijinal makale: New Scientist

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here