Şeker Çocukların Beyin Gelişimi İçin Pek De İyi Değil

0
326

Yüksek miktarda şeker içeren diyetler, obezite, kalp hastalıkları ve hatta bellek fonksiyonunda bozulmayla ilişkilendirilmiş olsa bile, çocuklar şeker ilave edilmiş gıdaların en büyük tüketicileri.

Şimdi, Georgia Üniversitesi liderliğinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar fare modellerinde, büyüme çağında günlük olarak şekerle tatlandırılmış içecekler tüketmenin, yetişkinlik döneminde bir öğrenme ve bellek görevi üzerindeki performansı zayıflattığını gösterdiler. 

Araştırmacılar ayrıca, bağırsaklarda bulunan bakterilerdeki değişimin, şekere bağlı bellek bozukluğunun anahtar noktası olabileceğini de ortaya koydular. 

Hipokampusun çeşitli bilişsel işlevlerde oynadığı rolü ve bölgenin ergenlik döneminin sonlarına kadar hala gelişmekte olduğunu göz önüne alan araştırmacılar, bağırsak mikrobiyotası yoluyla hipokampusun yüksek şeker içerikli bir diyete olan hassasiyeti konusunda daha fazla şey bilmek istediler. 

Araştırmacılar yavru farelere normal yemeklerini ve bunun yanında da yüzde 11’lik bir şeker çözeltisi verdiler. Bu piyasada satılan şekerle tatlandırılmış içeceklerdeki şeker miktarına benzer bir miktar. 

Parabacteroides Bakterilerinin Seviyesinde Artış Olduğu Belirlendi

Ardından farelerin hipokampus bağımlı bir bellek görevini yerine getirmesini sağlayan araştırmacılardan Emily Noble, “Hayatlarının erken döneminde şeker tüketen farelerin, bir objenin spesifik bir ortamda yeni olduğunu ayırt etme kapasitelerinde bozukluk olduğunu bulduk ve bu görev şeker verilmeyen farelerin yapabildiği bir şeydi,” diyor. 

İkinci bir bellek görevindeyse, araştırmacılar temel tanıma belleğini ölçümlediler ve bu görevde şekerin hayvanların tanıma belleği üzerinde bir etkisinin olmadığını gördüler.

Noble, “Hayatın erken dönemindeki şeker tüketimi, seçici bir şekilde hipokampal öğrenme ve belleği bozuyor gibi görünüyor,” diyor. 

Çalışmada yapılan ilave analizlerde, yüksek şeker tüketiminin bağırsak mikrobiyomundaki Parabacteroides bakterilerinin seviyesinde artışa neden olduğu da belirlendi. Bu bakteriler insan sağlığı ve hastalığı üzerinde bir rol oynuyor.

Araştırmacılar bu bakterilerin bellek ve öğrenmeyi etkileme mekanizmasını daha iyi belirlemek için, deneysel olarak hiç şeker tüketmemiş olan farelerin mikrobiyomlarındaki Parabacteroides bakterilerinin miktarını artırdılar. Sonuçta, bu hayvanlar hipokampal bağımlı ve hipokampal bağımsız bellek görevlerinde bozukluklar gösterdiler. 

Noble, “Şimdi soru, bağırsaktaki bu bakteri popülasyonlarının beyin gelişiminde nasıl değişiklik yaptığı. Bağırsaktaki bakterilerin beyin gelişimi üzerinde nasıl etki yaptığını belirlemek, bize beynin sağlıklı bir şekilde gelişmek için ne tür bir içsel ortama ihtiyacı olduğu konusunda bilgi verecek,” diyor.

Orijinal makale: Science Daily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here