Zeka ve IQ Aynı Şey mi?

0
5064

 

Pek çoğumuz “IQ” ve “zeka”nın aynı şey olduğunu sanıyoruz ama aslında değil. IQ seviyesi, akıllı olmanın sihirli bir göstergesi değil. Sadece belirli bir testi çözebilme yeteneğimizi ölçer. Zengin ve beyaz ırktan olan batılılar, bu sınavlarda en iyiler arasında performans gösterme eğilimindedir. Ancak bu, dünyanın geri kalanından daha akıllı oldukları anlamına gelmez. Yapılan raştırmalar, bu kesimin daha iyi eğitim ve daha iyi sağlık hizmetleri gibi yüksek standartlara sahip oldukları için bu tür değerlendirmelerde başarılı olduklarını göstermekte. En pahalı eğitimlerin genellikle kişinin doğru şıkları seçme yeteneğini geliştirmeye yönelik olduğu da şaşılacak bir şey değil. Paraya, okula ve ilaca erişim zekayı geliştirebilir. Ancak IQ doğuştan gelen zekayı yok sayıyor.


IRKLAR ARASI FARKLILIK

 

Dünyanın bazı bölgelerinde, IQ testi uygulanan çocuklar soru tiplerine veya konuya hakim olmak bir yana, standartlaştırılmış test kavramıdan bile habersizler. Irk ve IQ arasındaki ilişki, doğal bir genetik avantajı ortaya çıkarmaz. Alınan puan, tamamen sağlık, zenginlik ve eğitim imkanlarıyla alakalıdır.


HASTALIKLAR

 

Araştırmalar, hastalıkların beyin gelişimini önlediğini göstermekte. Bu nedenle, kötü sağlık koşulları olan ve hastalıkların yaygın olduğu bölgelerde yaşayan bireyler, bu tür sınavlarda iyi şartlara sahip olanlar kadar başarı gösteremiyorlar. Yüksek IQ puanları olan bireylerin daha uzun yaşadıkları görülüyor. Ancak muhtemelen daha akıllı tıbbi tercihler yapmaları nedeniyle değil, daha iyi sağlık hizmeti almalarından dolayı ömürleri diğer gruptan daha uzun oluyor.


EĞİTİM OLANAKLARI

 

Her bir okul yılı, bireylerin, IQ puanını iki üç puan arttırabilir. Bu da genellikle daha zengin bölgelerde eğitim alanların, yoksul yaşıtlarından daha yüksek başarı göstermesine yardımcı olur. Beynin gelişmekte olduğu erken çocukluk dönemi özellikle çok önemlidir. Ancak, daha yüksek eğitimli ailelerin evlat edindikleri çocuklar,  biyolojik kardeşlerine göre yaklaşık 12 puan daha yüksek IQ’ya sahip olabiliyorlar.

 

FLYNN ETKİSİ


Bugün, Kenya’daki ortalama bir IQ seviyesi 72. Bu puan bir İngilizin 1948’de aldığından biraz daha düşük. Gelişmiş ülkelerdeki IQ seviyeleri daha yüksek oluyor çünkü bu ülkelerde eğitime, sağlık hizmetlerine, doğru ve kaliteli beslenmeye erişim daha kolay oluyor. Bu da doğal olarak, beyin gelişimini artıran en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Sözde Flynn etkisi, Batı’da dengeleniyor. Ancak 80’lerde IQ ölçümüne başlayan Kenya,  25 puanlık bir yükseliş ile ilerlemeye devam ediyor. Birçok yoksul ülke henüz bu noktaya ulaşamadı. Gelişmekte olan diğer ülkeler de bu aşamaya geldiklerinde, mükemmel bir IQ eşitlenmesinin görülmesi umuluyor.

Kaynak: PopSci

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here