Dağlar Olmasaydı Dağ Kadar Sorunumuz Olurdu!

0
1367

Dağlar doğanın en hayranlık uyandıran yaratımlarından bazılarıdır ve onlar olmasaydı dünyamız çok daha az etkileyici ve daha az dikkate değer olurdu. Dahası, bugün bildiğimiz şekliyle hayat, dağlar olmadan var olamaz.

Patty Inglish’e göre bitki yaşamının ve dolayısıyla diğer her şeyin gelişmesi için gereken arazi dağlar olmadan var olamazdı. Yok olmaları durumunda ağaçlar yok olacak ve bu da yıkıcı bir domino etkisine yol açacaktır. Patty Inglish’e göre gezegenin atmosferi eninde sonunda kaybolacaktı. Bu arada hava durumu da küresel ölçekte önemli ölçüde etkilenebilir. Artık dağlarla korunmayan bölgelerde büyük çöl fırtınaları meydana gelebilir. Bu durum, sellerin yol açabileceği korkunç erozyonla birlikte bu bölgeleri her zamankinden daha çorak hale getirebilir.

Kilian Jornet Vakfı, dağlık bölgeleri korumak ve muhafaza etmek için yorulmadan çalışıyor ve bunların gezegenimiz için ne kadar önemli olduğunu tam olarak vurguluyor. Başlangıç olarak, dağların ve buzulların güneş ışınımını yansıttığını, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye yardımcı olduğunu ve gezegenin tatlı suyunun (yani buzullar) %60 ila %80’ini sağladığını vurguluyor. Ayrıca gezegen yüzeyinin dörtte birini kaplıyorlar ve varsayımsal bir ortadan kaybolmanın ne kadar yıkıcı olabileceğini daha da vurguluyorlar. [1]

Dağlar olmasaydı gezegenimiz yörüngede dönen bir kabuk olabilirdi. Bu, Nature dergisinde yer alan ve dağların, atmosferin dengelenmesinde çok önemli bir rol oynayabilecek, dünyanın derinliklerindeki mineraller için asansör görevi gördüğünü öne süren yeni bir makalenin bulgusu.

Özellikle Himalayalar, Rocky Dağları ve And Dağları gibi genç dağ sıraları önemli mineralleri yer kabuğundan yüzeye taşıyor. Bu minerallerde bol miktarda kalsiyum bulunur ve sıklıkla havadaki karbondioksite bağlanarak kireç taşına dönüşür. Yağmur, kar ve rüzgar kireçtaşını çözerek okyanusa geri gönderir ve orada yerleşir.

Mark Torres cevabın taşta olduğunu söylüyor. Aptal altını olarak da bilinen pirit veya demir sülfür, dağlar yükseldiğinde yüzeye çıkan derin topraktaki metalik bir mineraldir. Dağdan uzaklaşıp oksijene maruz kaldığında kükürt dioksit açığa çıkarır. Bunun, karbonun diğer organik olmayan minerallerle (kalsiyum gibi) bağlarını kırdığı ve böylece karbonun CO2 olarak atmosfere kaçtığı bilinmektedir.

Ancak daha önce hiç kimse dağların büyük bir karbon açığını ortadan kaldıracak kadar pirit dökebileceğini düşünmemişti. [2]

Kaynaklar:

[1] https://www.grunge.com/485935/heres-what-would-happen-if-earths-mountains-disappeared/

[2] https://qz.com/189869/without-fools-gold-earth-could-be-as-cold-and-lifeless-as-mars

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here