Elektrikli Maskeler Bizi Koronavirüsten Koruyabilir Mi?

0
340

Koronavirüs krizinin başlamasından bu yana, koruyucu yüz maskelerine olan küresel talep hızla arttı. Şu anda, birçok şehir merkezinde sosyal mesafe ve hijyen önlemleri uygulamalarına ek olarak maske takılması da gerekiyor. Maskelerin birçok çeşidi kullanılsa da, en popüler olan N95 tipi maske.

Ancak dünya genelindeki araştırmacılar bu temel koruyucu önlemi geliştirmenin yollarını arıyor. Ve eğer rapor edilen bilgiler doğruysa, koronavirüs yayılımına karşı yeni bir koruma yöntemi bulunmuş olabilir.

Şimdi, iki üniversitenin araştırmacıları, koronavirüsleri nötralize edebilen “elektrikli” maske teknolojilerini uygulamaya geçirdiklerini iddia ediyor. Ama bunun için sağlık otoritelerinin onayını beklemek en iyisi.

Koronavirüs parçacıkları kişisel koruyucu ekipmanların yüzeylerine tutunabiliyor ve ellerin bu yüzeylere dokunup sonra da ağza ya da göze değdirilmesi için bekleyebiliyor. Ama Indiana Üniversitesi’nden bir araştırmacılar ekibinin yaptığı bir çalışma, koronavirüsleri öldürebilen bir elektrikli kumaşı gösteriyor ve kesilip yüze uyacak şekilde dikildiğinde, bunun fonksiyonel bir yüz maskesi haline getirilebileceğini iddia ediyor.

Kumaş Kablosuz Olarak Elektrik Üretiyor

Bu yeni tasarım, kumaşın içine yerleştirilmiş ve bir elektrik alanı yaratabilen bataryaları içeriyor ve ortamda nem olduğunda kablosuz olarak düşük seviyede elektrik üretiyor. Ve çalışmaya göre, bu düşük seviyeli elektrik alanı üreten kumaşa maruz kalmak koronavirüsleri öldürebiliyor.

Araştırmacılar bu elektrikli yüz maskeleriyle ilgili atacakları bir sonraki adımın, ABD Gıda Ve İlaç İdaresi’nin (FDA) Acil Durum Kullanım Onayı programından onay almaya çalışmak olduğunu söylüyor.

İsrail Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen bir diğer yeniden kullanılabilir maske de, söylenenlere göre kontrollü bir süreçle ısınıp maskede toplanan virüsleri yok ederek kendi kendini dezenfekte ediyor. Profesör Yair Ein-Eli’nin liderliğindeki bir araştırmacılar grubunun yarattığı bu teknoloji, maske genelinde yayılmış durumda olan karbon fiberlerin iç tabakasının ısınmasını sağlıyor. Enstitü’nün web sitesinde yer alan bilgilere göre, kumaş bir kez ısındığında virüsleri yok ediyor.

Web sitesi aynı zamanda, 31 Mart’ta ABD’de maske için patent başvurusunun yapıldığını ve araştırmacıların bu yeni maskeyi büyük ölçekli olarak üretmek için bazı ticari ve endüstriyel şirketlerle çoktan görüşme halinde olduklarını da bildiriyor.

Orijinal Makale: Interestin Engineering

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here