Mars’ta 4 Milyar Yıl Önce Çok Şiddetli Seller Meydana Geldi

0
428

Scientific Reports’da yayınlanan bir çalışmaya göre, yaklaşık 4 milyar yıl önce, Mars’ın ekvatorundaki Gale Kraterinde inanılmaz şiddette seller meydana geldi. Bilim insanlarının NASA’nın Curiosity isimli keşif aracının topladığı verileri incelemesi sonucunda ulaşılan bu bulgu, bir zamanlar Mars’ta yaşamın var olmuş olabileceği ihtimalini işaret ediyor. 

Çalışmaya göre, muhtemel olarak Mars yüzeyindeki buzların çözünmesine neden olan bir meteor darbesinin ürettiği ısısının yol açtığı şiddetli seller, devasa dalgalar meydana getirdi. 

Araştırmacılardan Alberto G. Fairen, “Curiosity’nin yaptığı detaylı sedimantolojik gözlem verilerini kullanarak ilk kez bu çok şiddetli selleri belirledik. Bu şiddetli sellerin geride bıraktığı tortular daha önce yörünge araçlarından elde edilen verilerle belirlenememişti,” diyor. 

Araştırmacılar Gale Kraterindeki tortul katmanlarda devasa büyüklükte olan dalga şeklinde yapılar bulunduğunu ve bunların yaklaşık 9 metre yüksekliğinde ve birbirlerinden yaklaşık 137 metre uzaklıklarda olduğunu söylüyorlar. 

Bu yapıların yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars’taki Gale Kraterinin dibinde çok şiddetli sellerin gerçekleştiğinin göstergesi olduğunu söyleyen araştırmacılar, bunların yaklaşık 2 milyon yıl önce Dünya üzerinde eriyen buzların oluşturduğu yapılarla aynı olduğunu belirtiyorlar. 

Şiddetli Yağmurlar Ani Seller Oluşturdu

Araştırmacılara göre, Mars’ta meydana gelen bu sellere büyük ihtimalle büyük bir darbenin ürettiği ısının buzları eritmesi yol açtı ve bu, gezegendeki donmuş su rezervlerinden karbondioksit ve metan salınımı meydana gelmesine neden oldu. Su buharı ve gazların salınımı birleşti ve kızıl gezegende kısa bir süreliğine ılık ve ıslak hava koşulları üretti. 

Yoğunlaşma su buharı bulutları oluşturdu ve bu da muhtemelen gezegen genelinde olan şiddetli yağmurlar meydana getirdi. Bu sular Gale Kraterine girdi ve sonra kraterde yer alan Sharp Dağından gelen sularla birleşerek çok büyük şiddette olan ani seller oluşturdu. 

Curiosity keşif aracının bilim ekibi, Gale Kraterinde çok eski zamanlarda göller ve akarsular olduğunu zaten belirlemişti. Bu uzun ömürlü olan su kaynakları, hem kraterin hem de içindeki Sharp Dağının o zamanlar mikrobiyal yaşamı destekleyebilecek olduğuna dair iyi göstergeler.

Fairen, “Jeolojik açıdan bakıldığında, Mars erken dönemlerinde aşırı derecede aktif bir gezegendi. Gezegen yüzeyde sıvı suyun varlığını desteklemek için gereken şartlara sahipti ve Dünya’da suyun olduğu yerlerde yaşam da var. Yani Mars erken dönemlerinde yaşanabilir bir gezegendi. Orada yaşayanlar var mıydı? Bu Perseverance keşif aracının cevaplamaya yardımcı olacağı bir soru,” diyor. 

30 Haziran’da fırlatılan Perseverance’ın 18 Şubat 2021’de Mars’a ulaşması planlanıyor. 

Orijinal makale: ScienceDaily

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here